Subsidi RM9.4 Juta untuk Jemaah Haji B40

SEPANG: Dalam usaha memudahkan jemaah haji dari golongan B40 menunaikan ibadat haji pada musim haji 1445H/2024M, kerajaan telah mengambil inisiatif memberikan subsidi sebanyak RM1,000 kepada setiap individu dalam kumpulan ini. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar, mengumumkan bahawa kerajaan akan menanggung kos keseluruhan sebanyak RM9.4 juta sebagai sebahagian daripada bantuan ini. Akibatnya, jemaah haji Muassasah dari golongan B40 hanya perlu membayar RM12,356 bagi menunaikan haji.

Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar menekankan bahawa pemberian bantuan kewangan haji ini adalah tanda keprihatinan kerajaan terhadap rakyat, khususnya dalam memudahkan golongan B40 untuk menunaikan salah satu rukun Islam. Pada tahun ini, sebanyak 25 syarikat Pengelola Jemaah Haji (PJH) termasuk Tabung Haji Travel & Services Sdn Bhd (THTS) telah diberikan lesen untuk menguruskan ibadat haji.

Majlis Karnival Haji, Umrah & Pelancongan Pengelola Jemaah Haji (Karnival PJH) 1445/2024M yang diadakan di sebuah hotel di Sepang merupakan acara kedua yang dianjurkan oleh Tabung Haji dan Persatuan Syarikat Pengendalian Pelancongan Bumiputera Malaysia (BUMITRA) menyusuli kejayaan penganjurannya pada tahun lalu.

Dalam konteks yang sama, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Tabung Haji (TH), Syed Hamadah Syed Othman, mengumumkan peningkatan kos haji bagi musim ini. Bagi seorang bakal haji Muassasah dari golongan B40, kos ditetapkan pada RM12,356, sedangkan untuk golongan M40, kosnya ialah RM19,152. Kos haji keseluruhan untuk musim haji tahun ini meningkat kepada RM33,300 berbanding RM30,850 pada tahun sebelumnya.

Syed Hamadah Syed Othman turut menyatakan bahawa Tabung Haji telah menyediakan bantuan kewangan haji sehingga 63% daripada kos haji untuk golongan B40, dan 42% bagi golongan M40. Bagi golongan T20, mereka dikehendaki untuk membayar penuh iaitu RM33,300, sama seperti tahun lalu. Inisiatif ini menunjukkan komitmen TH dalam membantu rakyat Malaysia, terutamanya golongan B40, untuk menunaikan ibadah haji dengan lebih mudah dan berdaya saing.

Sumber: Berita Harian 19 Januari 2024

Responses

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *